Program khidmat masyarakat karangan. PERKONGSIAN ILMU by Joe Hoze Fernandez: CONTOH KERTAS KERJA PROJEK KHIDMAT MASYARAKAT : ANAK YATIM

Program khidmat masyarakat karangan Rating: 7,8/10 912 reviews

Program Khidmat Masyarakat

program khidmat masyarakat karangan

Sebagai rakyat Malaysia, kita tidak mahu golongan remaja masa kini terus terjebak dalam gejala-gejala yang tidak sihat. Kami juga memberikan cadangan untuk menambahbaik pelaksanaan projek dalam khidmat masyarakat dalam masa-masa hadapan. Seperti yang kita tahu tidak semua yang dirancang mengikut kehendak, begitu juga yang dialami oleh saya. Namun begitu, sehingga kini banyak pihak belum mendapat penjelasan yang sebenar akan kebaikan-kebaikan yang terhasil daripada pelaksanaan program tersebut. Tidak lama kemudian, Haniff tiba di sofa lobby untuk lepak bersama-sama kami sementara menanti rakan2 yang lain tiba. Hal ini demikian kerana, melalui modul fizikal akan dapat membina kekuatan fizikal dan mental yang memperkasa semangat juang anak-anak muda untuk menghadapi apa-apa jua cabaran dan rintangan.

Next

Modul dalam PLKN

program khidmat masyarakat karangan

Rezeki yang kita terima itu sebenarnya bukanlah semuanya untuk kita, ianya menjadi kewajipan kepada kita untuk diagih-agihkan kepada mereka-mereka yang memerlukan. Hasilnya, gejala sosial dapat dibendung dengan jayanya jika golongan remaja menyertai program berkenaan. Berkarya ala kadar tetapi percaya bakat ini anugerah Allah. Seharusnya program seperti khidmat masyarakat ini seharusnya dilaksanakan melibatkan oleh semua ahli Bulan Sabit Merah. Penambahbaikan yang boleh saya laksanakan ialah saya seharusnya bijak menguruskan masa dalam melaksanakan program seperti ini. Khidmat masyarakat yang telah saya laksanakan ialah bertempat di bilik tembikar di Jabatan Pendidikan Seni Visual yang telah dilaksanakan pada 12 September 2014. Aktiviti melukis mural ini juga merupakan salah satu aktiviti bagi pelajar-pelajar tingkatan 2 sempena minggu Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Sekolah.

Next

Modul dalam PLKN

program khidmat masyarakat karangan

Melalui Khidmat Masyarakat ini murid dapat mengaplikasikan pengetahuan, kemahiran dan nilai sivik dan kewarganegaraan yang dipelajari di dalam kelas. Soalan : Program Latihan Khidmat Negara telah diperkenalkan untuk melatih golongan remaja menjadi warga negara yang berguna. Pengalaman yang terbaik dapat saya perolehi daripada menjalankan tugasan ini. Program Latihan Khidmat Negara akan membentuk disiplin dalam kalangan peserta iaitu golongan remaja. . Di kawasan wuduk dan bilik air pelajar dikehendaki memcuci lantai dan mengeringkannya semula serta mengelap cermin-cermin yang sedia ada. Projek ini memerlukan murid melibatkan secara aktif terhadap kerja khidmat komuniti sekolah atau komuniti luar sekolah.

Next

Noor Afifah Azizan: Refleksi Khidmat Masyarakat

program khidmat masyarakat karangan

Razak menyampaikan cenderahati kepada Ustaz. Unsur-unsur seperti kerjasama, tolong menolong dan juga keikhlasan jelas terpamer dan kelihatan dalam setiap aktiviti yang dianjurkan. Mereka dihantar untuk bekerja membersihkan kawasan perumahan, rumah-rumah kebajikan, rumah anak yatim, dan sebagainya. Di samping itu, penglibatan pelajar ini akan membuat pelajar melihat keistimewaan yang terdapat di sekolah dan menjadi pengalaman baru kepada pelajar. Cabaran dari dalam dan luar negara juga diperbincangkan supaya peserta menyedari peluang dan ancaman yang datang secara berterusan. Disiplin yang agak ketat bakal membentuk masyarakat yang berwibawa dan bertanggungjawab terhadap amanah yang diberikan kepada mereka, bak kata pepatah bagaimana acuan begitulah bentuknya. Amalan murni ini sudah mula tertanam dalam diri remaja di negara ini kerana sudah wujud pelbagai persatuan yang menjurus untuk membantu golongan yang sebegini di negara kita ini.

Next

Noor Afifah Azizan: Refleksi Khidmat Masyarakat

program khidmat masyarakat karangan

Selain itu, saya dapat membina hubungan baik di antara ahli kumpulan saya. Remaja pelbagai kaum perlu disedarkan peranan masing-masing dalam memelihara semangat perpaduan agar negara terus aman. Tanpa perpaduan, negara ini akan kucar-kacir dan bakal mencetuskan kekacauan. Seperti yang diketahui umum, perpaduan merupakan satu aset penting ke arah kemajuan negara. Oleh itu, kerja yang perlu dilakukan adalah agak berkurangan. Maka, program khidmat masyarakat ini merupakan suatu program susulan untuk meneruskan kesinambungan silaturahim ini.

Next

Contoh Format Laporan Khidmat Masyarakat

program khidmat masyarakat karangan

Peserta menyedari tentang penglibatan orang lain dalam kehidupan mereka, mengetahui kemahiran untuk bekerja sebagai ahli satu pasukan, cara bertindak sebagai pemimpin dalam kumpulan, dan mengatasi masalah di dalam kumpulan semasa melalui komponen kedua modul ini. Wira dan wirawati seharusnya mampu membina kebolehan menabur khidmat untuk komuniti sebagai generasi baru yang mempunyai kesedaran terhadap tanggung jawab sosial, berkesedaran sivik dan mengutamakan solidariti masyarakat. Setiap ahli kumpulan telah membuat catatan refleksi masing-masing. Selepas proses pembersihan bilik tersebut, pelajar dikehendaki menyusun semula semua kerusi serta meja di tempat asal. Kepemimpinan yang baik juga dapat menjamin hasrat negara untuk menjadi sebuah negara yang maju, di samping mengekalkan nilai-nilai murni dan budaya masyarakat pelbagai kaum di negara ini. Golongan muda ialah generasi yang bakal mewarisi pentadbiran negara suatu hari nanti.

Next

Program Latihan Khidmat Negara (PLKN)

program khidmat masyarakat karangan

Selain itu, anak-anak yatim juga harus diberi perhatian memandangkan mereka merupakan golongan yang kurang bernasib baik kerana ketiadaan ibu atau bapa atau kedua-duanya yang merupakan tempat mencurahkan kasih sayang. Isu perpaduan sangat penting dalam sesebuah negara yang mempunyai masyarakat majmuk seperti negara ini. Program ini dikendalikan dalam bentuk separa ketenteraan serta menerapkan sebahagian cara hidup seorang anggota pasukan keselamatan. Farewell party tersebut telah dilangsungkan bersama dengan majlis menyambut Ramadhan yang diadakan di office pada hari yang dirancangkan. Di sini, anak-anak ini dididik mengikut ajaran Islam.

Next

Program Latihan Khidmat Negara (PLKN)

program khidmat masyarakat karangan

Semoga Allah memberikan ganjaran dan kebaikan di dunia dan di akhirat buat Hamba Allah itu. Seperti yang diketahui, sikap kerjasama memang penting dalam konteks yang membawa kepada pembangunan sesuatu masyarakat tersebut. Memandangkan temujanji dengan rakan-rakan hanya akan berlangsung pada jam 2. Aktiviti yang dijalankan di dalam ruang utama masjid ialah melakukan pembersihan kipas serta membersihkan semua tempat termasuk kawasan mimbar, pelajar juga meyusun semula kedudukan al-quran dan kitab-kita dengan teratur di tempat yang disediakan oleh pengurusan masjid. Melalui aktiviti-aktiviti ceramah, permainan, latihan dan lain-lain, peserta belajar tentang kejujuran, membuat pilihan, bertanggungjawab, memimpin, menunaikan janji komitmen dan membina keyakinan diri. Jawapan contoh Program Latihan Khidmat Negara telah diperkenalkan dan dilaksanakan bebepada tahun yang lalu.

Next